Werkhondensport

Werkhond IGP


Honden hadden vroeger vaak een nuttige functie voor de mens: ze hielpen bij de jacht, ze bewaakten het erf of ze hoedden het vee. Veel honden hebben tegenwoordig niet meer zo’n rol, maar kunnen en willen het vaak nog wel. Bij het werken met honden benut het baasje het instinct van zijn hond. De Commissie Werkhonden regelt alles rondom dit werken met honden.

Bij de Werkhonden zijn er 5 disciplines, namelijk uithoudingsvermogen (UV), verkeerszekere hond (VZH), Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung (IGP), speurhond (SpH) en reddingshondenwerk. Dit kan uiteraard niet zonder instructeurs voor de training en keurmeesters voor de wedstrijden. Het opleiden en examineren van instructeurs en keurmeesters is een taak van de commissie. De Raad van Beheer benoemt de keurmeesters.

Honden die getraind zijn in een discipline kunnen examen doen. De verenigingen vragen de examens aan; de commissie coördineert dit en houdt het overzicht over de inzet van de keurmeesters. De verenigingen organiseren vaak ook wedstrijden. Er is regelmatig overleg tussen de verenigingen die wedstrijden organiseren en de commissie; dit heet de Werkhondenraad.

De Commissie Werkhonden organiseert ieder jaar de Nederlandse Kampioenschappen voor Speurhonden en voor Werkhonden. Ook bepaalt hij wie Nederland vertegenwoordigt op het Wereldkampioenschap. Ook het kuddehondenwerk valt onder de Commissie Werkhonden.

Bron: www.houdenvanhonden.nl/over-ons/commissies-van-de-raad-van-beheer

 

De volgende honden zijn als werkhond erkend:

Airedale Terrier
Anatolische Herdershond
Australian Cattle Dog
Beauceron
Bouvier des Ardennes
Bouvier des Flandres
Boxer
Briard
Dobermann
Duitse Herder
Groenendaeler
Hollandse Herder
Hovawart
Kelpie
Laekense Herder
Mechelse Herder
Picardische Herder
Pyrenese Herder
Riesenschnauzer
Rottweiler
Tervuerense Herder


Image
Image
Image