igp afdeling C

Manwerk


Het manwerk of pakwerk is het meest spectaculaire onderdeel van het IGP programma. De hond mag ‘boeven vangen’: opsporen (revieren), aanblaffen en stellen (bijten in de mouw). Voor de meeste werkhonden is dit een fantastisch spelletje. De honden worden getest op moed en belastbaarheid, de pakwerker zal dreigen en schreeuwen naar de hond en de hond mag niet terugdeinzen. De hond wordt geleerd alleen te bijten op de mouw, dit is de buit. Naar de pakwerker zelf hebben ze geen kwade bedoelingen. 

Gehoorzaamheid van de hond is hierbij zeer belangrijk. De geleider moet te allen tijde de controle hebben, een hond die niet luistert kan gevaarlijk zijn. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken maakt het manwerk een hond niet agressief. Een werkhond heeft van nature werkdrift en die drift wordt door deze sport beheerst en gekanaliseerd. Zo kan de hond doen waar hij voor gefokt is, op een leuke maar gedisciplineerde manier. Als er op een positieve manier getraind wordt kan het een hond ook zelfverzekerder maken en manwerk is een heerlijke uitlaapklep voor ze.

Bij het manwerk moet de hond op commando de pakwerker staande houden. De hond moet in maximaal 6 verstekken zoeken, in een van de verstekken staat de pakwerker verstopt. Zodra de hond de pakwerker heeft gevonden moet de hond voorkomen dat hij vlucht. Door te blaffen laat hij zijn geleider weten dat hij de pakwerker gevonden heeft.
Hierna zal de pakwerker vluchten en de hond zal hem de vlucht beletten door in de mouw te bijten. Zodra de pakwerker stilstaat moet de hond op commando van de geleider loslaten. 

Dan volgen nog enkele (schijn)aanvallen van de pakwerker op korte en lange afstand. Deze aanvallen moet de hond zonder aarzelen opvangen. Tenslotte voeren de hond en de geleider de pakwerker van het veld af.

Agressieve honden
Het is niet de bedoeling om een hond agressief of gevaarlijk te maken. Bij IGP bijten de honden alleen op commando van de geleider en lossen ze ook op commando. Bij deze sport wordt de hond geleerd zijn driften te beheersen en te luisteren naar zijn geleider. De kwaliteiten van de hond worden in de africhting gebruikt en verfijnd waardoor de hond zelfverzekerd en betrouwbaar wordt. Er mag geen sprake zijn van dominantie of angstbijten.

Een werkhond is gefokt om te werken en wat is er leuker dan met je vriend te gaan sporten? Om daaarna thuis lekker samen op de bank te ploffen, moe maar voldaan.

HIERONDER DE VEREISTEN VOOR DE DRIE IGP PROGRAMMA’S EN HET TE AANTAL TE BEHALEN PUNTEN

IGP 1

 1. Revieren en naar de pakwerker toe - 5 punten
 2. Stellen en aanblaffen - 15 punten
 3. Vluchtverhindering van de pakwerker - 20 punten
 4. Verdediging van de hond vanuit de bewakingsfase - 30 punten
 5. Aanval op de hond vanuit de beweging - 30 punten


IGP 2

 1. Revieren naar de pakwerker toe - 5 punten
 2. Stellen en aanblaffen - 15 punten
 3. Vluchtverhindering van de pakwerker - 15 punten
 4. Verdediging v.d.hond vanuit de bewakingsfase - 20 punten
 5. Rugtransport - 5 punten
 6. Overval op de hond vanuit rugtransport - 20 punten
 7. Aanval van de hond vanuit de beweging - 20 punten


IGP 3

 1. Revieren - 10 punten
 2. Aanblaffen en bewaken - 15 punten
 3. Vluchtverhindering van de pakwerker - 10 punten
 4. Verdediging van de hond vanuit de bewakingsfase - 15 punten
 5. Rugtransport - 5 punten
 6. Overval op de hond vanuit rugtransport - 15 punten
 7. Aanval van de hond vanuit de beweging - 15 punten
 8. Verdediging van de hond in de bewakingsfase - 15 punten


Image

Buitdrift aanwakkeren met een bijtrol


Image

Hebbes!


Image

Revieren


Image

Aanblaffen in het verstek


Image

Transport


Image
Image